2020-09-25

Lund University and University of Copenhagen arrange the conference "The Image of Religion & Political Theology in Contemporary Pop Culture" in November 16th - 17th.

2020-08-11

Today the Syriac Orthodox church is well established worldwide. However, due to the ongoing situation in the Middle East, still grows and changes around the world. This global establishment have in different ways effected traditions in the Church due to the new context, the globalisation of the Church and changes in the Church in the Middle East.

2020-06-29

Just nu utlyses en professur i islamologi och en professur i religionshistoria med inriktning mot samtida religion!

2020-03-04

Kalifat har lockat fler tittare i SVT Play än någon annan SVT-serie under samma period. Samtidigt har serien väckt mycket reaktioner på tidningarnas kultursidor och i sociala medier. Debatten har kretsat kring representation av islam och muslimer, autenticitet och relativisering av jihadistiskt våld. Vad säger Kalifat om den tid vi lever i?

2020-02-12

2020-02-11

2020-01-29

The Centre for Theology and Religious Studies invites senior and junior scholars, as well as graduate and undergraduate students to a workshop on May 7.

2020-01-20

2020-01-09

Teologiska fakulteten vid Lunds universitet har beslutat att tilldela Ylva Eggehorn Anders Nygrenpriset 2020 som ett bevis på fakultetens uppskattning av hennes betydande gärning i svenskt kyrko- och kulturliv.

2019-12-17

Anita Goldman, svensk författare och journalist, och Volker Küster, professor i religionsvetenskap och missionsvetenskap vid Johannes-Gutenberg-Universität i Mainz, utses till hedersdoktorer vid Teologiska fakulteten vid Lunds universitet.

2019-11-28

Tao Thykier Makeeff, som disputerade i religionshistoria tidigare i år, har av Vetenskapssocieteten i Lund utsetts till mottagare av priset ur ”Insamlingsstiftelsen Näringslivets Fond för Humanistisk Forskning”, för sin avhandling ”Do Satyrs Wear Sneakers? Hellenic Polytheism and the Reception of Antiquity in Contemporary Greece – a study in serious play”.

2019-11-13

Rektor har beslutat att anställa docent Kristina Myrvold (Linnéuniversitetet) som gästprofessor i Hedda Anderssons namn vid CTR under 2020.

2019-09-30

Centrum för teologi och religionsvetenskap arrangerar återigen samtalsserien "Religion och Existens". Den här gången på temat "Konsten att överleva" och bland gästerna finns Gellert Tamas, journalist och författare, Lasse Berg, författare och dokumentärfilmare, samt Lina Wolff, författare. Hjärtligt välkommen!

2019-06-26

Under årets Almedalsvecka bidrar CTR med två högaktuella seminarier och gästas bland annat av Alexandra Pascalidou (journalist), Maria Küchen (författare och aktuell med boken 'Rymdens alfabet' på Natur&Kultur) och Johan Tyrberg (biskop Lunds stift). Det första seminariet handlar om artificiell intelligens och religion, det andra om hur integration och tradition förhåller sig till varandra.

2018-12-13

Corinna Körting, professor vid Hamburgs universitet, och Mark Nanos, forskare vid University of Kansas, utses till hedersdoktorer vid Teologiska fakulteten vid Lunds universitet.

2018-10-30

Our warmest congratulations to Jesper Petersen whom, together with Niels Valdemar Vinding (Copenhagen), has received a price of 100 000 DKK for a textbook on sharia in the Danish society (Danish title: "Sharia og samfund – islamisk ret, etik og praksis i Danmark").

2018-06-27

Under Almedalsveckan medverkar Alexander Maurits och Johanna Gustafsson Lundberg, båda från CTR, i ett seminarium som diskuterar religionens roll i samhället. Medverkar gör också Dan-Erik Andersson från Centrum för Mellanösternstudier (LU) och Åsa E. Hole från Myndigheten för stöd till trossamfund.

2018-06-13

Årets teologie hedersdoktor Elias Bongmba vill lyfta kontroversiella ämnen och frågor inom en rad ämnen såsom teologi, religionsvetenskap, filosofi och etnologi. Teologiska fakulteten lyfte därför upp hans sätt bygga broar mellan teologi och andra discipliner när de promoverade honom till teologie hedersdoktor tidigare i vår.

2018-06-08

Paul Linjamaa, som nyligen disputerade i religionshistoria, har av Crafoordska stiftelsen fått en miljon kronor för att genomföra ett forskningsprojekt som behandlar esoterism och teologi: ”Receptionen av Pistis Sophia: En studie av förbindelserna mellan esoteriska och teologiska miljöer i 1800- och 1900-talens Europa".

2018-06-01

– Ett av mina mål är att lämna världen lite bättre till nästa generation, säger Robert D. Resnick, en av Teologiska fakultetens två nya hedersdoktorer. Hans enastående arbete med att få in donationer har gjort det möjligt att översätta och digitalisera Ravensbrückarkivets 514 vittnesmål från förintelselägrens överlevare.