2021-01-22

Daniel Leviathan, doktorand i judaistik, får Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen. Han får stipendiet för sitt projekt ”Förlorade röster – spåren efter 1945 års räddade”. I det har han skapat en digital minnesplats för de Förintelseöverlevande som kom till Sverige 1945, men vars liv inte gick att rädda och som ligger begravda på Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm. Stipendiet om 500 000 kronor delas ut på den internationella minnesdagen för Förintelsens offer.

2020-12-08

Yvonne Maria Werner, professor i historia, utses till hedersdoktor vid Teologiska fakulteten vid Lunds universitet.

2020-12-03

Kristina Myrvold, forskare i religionshistoria, har beviljats 3 515 000 av Riksbankens Jubileumsfond för forskningsprojektet ”Ikoniska skrifter i koloniala Punjab: Sikhisk religion, tryckkultur, och politik.”

2020-11-13

Erik Sidenvall är adjungerad professor i kyrkohistoria.

2020-11-12

Vi gratulerar Britt Dahlman (fil dr i klassisk grekiska), Elisabet Göransson (docent i latin) och Paul Linjamaa (fil dr i religionshistoria) som beviljats 4 492 000 kr av Vetenskapsrådet för forskningsprojektet "Kunskap, magi och hästläkekonst i senantiken"!

2020-09-25

Lund University and University of Copenhagen arrange the conference "The Image of Religion & Political Theology in Contemporary Pop Culture" in November 16th - 17th.

2020-08-11

Today the Syriac Orthodox church is well established worldwide. However, due to the ongoing situation in the Middle East, still grows and changes around the world. This global establishment have in different ways effected traditions in the Church due to the new context, the globalisation of the Church and changes in the Church in the Middle East.

2020-06-29

Just nu utlyses en professur i islamologi och en professur i religionshistoria med inriktning mot samtida religion!

2020-03-04

Kalifat har lockat fler tittare i SVT Play än någon annan SVT-serie under samma period. Samtidigt har serien väckt mycket reaktioner på tidningarnas kultursidor och i sociala medier. Debatten har kretsat kring representation av islam och muslimer, autenticitet och relativisering av jihadistiskt våld. Vad säger Kalifat om den tid vi lever i?

2020-02-12

2020-02-11

2020-01-29

The Centre for Theology and Religious Studies invites senior and junior scholars, as well as graduate and undergraduate students to a workshop on May 7.

2020-01-20

2020-01-09

Teologiska fakulteten vid Lunds universitet har beslutat att tilldela Ylva Eggehorn Anders Nygrenpriset 2020 som ett bevis på fakultetens uppskattning av hennes betydande gärning i svenskt kyrko- och kulturliv.

2019-12-17

Anita Goldman, svensk författare och journalist, och Volker Küster, professor i religionsvetenskap och missionsvetenskap vid Johannes-Gutenberg-Universität i Mainz, utses till hedersdoktorer vid Teologiska fakulteten vid Lunds universitet.

2019-11-28

Tao Thykier Makeeff, som disputerade i religionshistoria tidigare i år, har av Vetenskapssocieteten i Lund utsetts till mottagare av priset ur ”Insamlingsstiftelsen Näringslivets Fond för Humanistisk Forskning”, för sin avhandling ”Do Satyrs Wear Sneakers? Hellenic Polytheism and the Reception of Antiquity in Contemporary Greece – a study in serious play”.

2019-11-13

Rektor har beslutat att anställa docent Kristina Myrvold (Linnéuniversitetet) som gästprofessor i Hedda Anderssons namn vid CTR under 2020.

2019-09-30

Centrum för teologi och religionsvetenskap arrangerar återigen samtalsserien "Religion och Existens". Den här gången på temat "Konsten att överleva" och bland gästerna finns Gellert Tamas, journalist och författare, Lasse Berg, författare och dokumentärfilmare, samt Lina Wolff, författare. Hjärtligt välkommen!

2019-06-26

Under årets Almedalsvecka bidrar CTR med två högaktuella seminarier och gästas bland annat av Alexandra Pascalidou (journalist), Maria Küchen (författare och aktuell med boken 'Rymdens alfabet' på Natur&Kultur) och Johan Tyrberg (biskop Lunds stift). Det första seminariet handlar om artificiell intelligens och religion, det andra om hur integration och tradition förhåller sig till varandra.

2018-12-13

Corinna Körting, professor vid Hamburgs universitet, och Mark Nanos, forskare vid University of Kansas, utses till hedersdoktorer vid Teologiska fakulteten vid Lunds universitet.