Litteraturvetare prisas av Einar Hansens forskningsfond

Av Gisela Lindberg - Publicerad den 4 september 2024
Erik Zillén
Erik Zillén Foto: Gisela Lindberg

Årligen delar Einar Hansens forskningsfond ut ett pris till en humanist vid Lunds universitet respektive Köpenhamns universitet. Priset är ett av de största inom humaniora. I år går det svenska priset till litteraturvetaren Erik Zillén, expert på bland annat fabler och Gustaf Fröding, och hederspriset till lundateologen Stephan Borgehammar.

Erik Zillén tilldelas priset ”för sin gränsöverskridande och historiskt djupt förankrade forskning i litteraturens genrer och uppenbarelseformer.” Erik Zillén har tidigare belönats av såväl Svenska Akademien som Vitterhetsakademien och fonden vill nu sälla sig till den skaran.
 
Erik Zillén har under sin karriär forskat och undervisat vid flera nationella och internationella på lärosäten, men är sedan 20 år verksam vid Lunds universitet.
 
Hans forskning i litteraturvetenskap har en historisk inriktning, med en bredd som sträcker sig från fabelbruk i tidigmodern tid, till samtida verk inom ekokritikens område. 2020 publicerade han monografin Fabelbruk i svensk tidigmodernitet. En genrehistorisk studie, och har utöver det publicerat cirka 25 vetenskapliga artiklar inom området. Tyngdpunkten i hans forskning är textanalys i svenskspråkig litteratur.
 
Erik Zillén räknas också som en nationell auktoritet på Gustaf Frödings författarskap. Han disputerade 2001 på avhandlingen Den lekande Fröding. En författarskapsstudie och har i sin karriär återkommit till honom med jämna mellanrum.
 
Som lärare har han bland annat utvecklat specialkurser om litteratur och mytologi, sagan som genre, litterära remakes och om samtida ekolitteratur.
 
Fondens svenska hederspris tilldelas Stephan Borgehammar ” för att han inom den teologiska fakultetens hägn utvecklat humanistiska kärndiscipliner och därtill anlagt ett perspektiv över den gemensamma svenska och danska historien i en medeltid som han bättre än många andra lyckats levandegöra för sin samtid. Stephan Borgehammar är därför en värdig mottagare av 2024 års hederspris.”
 
Stephan Borgehammar har som praktisk teolog framför allt inriktat sig på medeltida kyrko- och klosterliv, gudstjänster, predikan, helgonkult, bibeltolkning, teologiskt tänkande, kyrkobyggnader och deras symbolik, diktning och konst. En viktig del av hans forskning rör Heliga Birgitta och birgittinorden och han ingick projektgruppen som gav ut den fullständiga engelska översättningen av Birgittas himmelska uppenbarelser.
 
Borgehammar har en diger utgivningslista. Särskilt intressant under senare år är arbetet som författare och redaktör för ett antal mäktiga volymer som Locus celebris: Dalby kyrka, kloster och gård och Lunds domkyrka. Nya tiden i två band.
 
Han har stor erfarenhet av att handleda doktorander och har verkat för att modernisera forskarutbildningen. Detta går hand i hand med hans strävan efter forskning med samhällsrelevans och vilja att sprida sina forskningsresultat till en bredare allmänhet.
 
Danska pristagare
Tim Flohr Sørensen, lektor i samtidsarkeologi och arkeologisk teori vid Saxo-institutet, Köpenhamns universitet, tilldelas Einar Hansens forskningsfonds danska forskningspris.
 
Stig Hjarvard, professor i medievetenskap vid Humanistiska fakulteten på Köpenhamns universitet, tilldelas Einar Hansens forskningsfonds hederspris.
 
Mottagarna av forskningspriset får 200 000 kr vardera, och det är ett av de största svenska forskningspriserna till humanister.
 
Prisutdelningen kommer att ske vid fondens årshögtid den 14/11 på Malmö Rådhus.
 
Kontakt:
Professor Catharina Raudvere,
Styrelseordförande i Einar Hansens forskningsfond
raudvere@hum.ku.dk
tel: 0735431945