Kurs
Kurs 15 högskolepoäng • CTRB44
Svenska kyrkan har en stor rikedom av traditioner, synsätt och uttryck som hålls samman av en gemensam bekännelse och gemensamma ordningar. Detta är kursens utgångspunkt. Vi kommer att beskriva och diskutera både det som är gemensamt och det som skiljer i Svenska kyrkans olika församlingar och grupperingar. Du får fördjupa dig i frågor som rör Svenska kyrkan i det svenska samhället, dess identitet och organisation samt dess historia, ämbete, kyrkoordning, gudstjänstliv, bekännelse och spiritualitet. Vi kommer att söka såväl historiska som sociologiska förklaringar.
Undervisning – vårterminen 2020
Dekanen beslutar att
- HT-fakulteterna tillfälligt ska övergå till undervisning och examination på distans med stöd av exempelvis lärplattformen Canvas eller verktyget Zoom. Undantag kan göras med hänsyn till t ex gruppstorlekar. Övergången ska ske med start den 18 mars 2020 och ska gälla till dess att rekommendationerna med anledning av coronaepidemin ändras.
Under en veckas frivillig vistelse på Svenska teologiska institutet (STI) i Jerusalem (gratis för kursdeltagare, bortsett från resekostnaden) studerar vi Svenska kyrkans dialog med judendomen, dess ekumeniska relationer och internationella biståndsarbete.
Undervisningen består av föreläsningar och seminarier, i Jerusalem även av studiebesök. Skriftliga inlämningsuppgifter ges löpande som en viktig del av både inlärningen och examinationen.
Kurstillfälle:
vårterminen 2020
Studiesätt:
halvfart,
dagtid
Kursperiod:
2020-01-20 – 2020-06-07
Anmälningskod:
LU-77712
Behörighet:
Grundläggande samt Religionsvetenskap och teologi: Grundkurs (CTRA11/CTRA10/CTRD01)
Introduktionsmöte: Fredagen den 24 januari kl. 9.15 – 10.00 i LUX:C337
Lärare:
Stephan Borgehammar,
Anders Jarlert,
Frida Mannerfelt
Hur ansöker du?

"Att få resa till Jerusalem med en universitetskurs är en inspirerande väg till lärande. Dåtid, nutid och framtid flätas samman med historia, religion och samhällsdebatt – en lärorik resa som ger mersmak!"
"Israel är ett komplext land som måste upplevas. Först då ser och förstår man segregationen som finns mellan folk och religioner."