Kurs
Kurs 30 högskolepoäng • RHIK03
Kandidatkursen består av tre delkurser. Den första delkursen introducerar och tränar olika metoder som används inom religionsbeteendevetenskap, religionshistoria och religionsantropologi. Metodernas betydelse och val av metod för en given forskningsuppgift diskuteras samt forskningsetiska frågor. Du får också tillfälle att fördjupa dig inom några metodområden som kan bli relevanta för det kommande uppsatsarbetet.
Undervisning – höstterminen 2020
Med anledning av regeringens meddelande den 29 maj, att en återgång till campusundervisning är möjlig fr.o.m. 15 juni, gäller följande angående undervisning på HT-fakulteterna under hösten:
- På grund av pågående coronapandemi (covid-19) och de restriktioner som är utfärdade kommer undervisningen för höstens kurser att ha begränsat antal träffar på campus beroende på tillgången på lämpliga lokaler. Till stor del kommer undervisningen att bedrivas på distans. Detaljerad information om vad som gäller för din kurs meddelas nedan.
- I det fall undervisningen ges på campus finns för varje undervisningslokal anvisade in- och utpassager i förhållande till trapphus, korridorer och entréer (in- och utgångar). Tag hänsyn och följ instruktionerna noga. Handsprit ska finnas tillgänglig i alla lärosalar och grupprum.
Var uppmärksam på annorlunda starttider på dina undervisningsmoment. Angivna tider i ditt kursschema gäller.
Den andra delkursen, fördjupningskursen, är en läskurs men några föreläsningar på teoriavsnitt kommer att ges. Ett slutseminarium kommer också att erbjudas. I kursen fördjupas studiet av begreppet "Levd religion" med fokus på den rituella praktiken, illustrerat med hjälp av riter från olika världsreligioner och ursprungsbefolkningars traditioner, men även nyskapade nyandliga eller sekulära riter i dagens samhälle belyses. Hur ser det rituella språket ut och vilken betydelse har riten för kulturell och social identitet? Hur förmedlas tradition och kan riter användas som läkning? Kan makt uttryckas i riter och vilken betydelse har det kroppsliga engagemanget i utövandet?
I den sista delkursen väljer du slutligen inriktning på ditt examensarbete i samråd med handledaren. I seminarierna som ingår i kursen behandlas främst metodiska frågor, utkast till uppsatser och färdiga uppsatser.
Kurstillfälle:
höstterminen 2020
Studiesätt:
heltid,
dagtid
Kursperiod:
2020-08-31 – 2021-01-17
Anmälningskod:
LU-37912
Behörighet:
Grundläggande samt Religionshistoria och religionsbeteendevetenskap: Fortsättningskurs (RHBB03) och Religionshistoria: Fortsättningskurs (RHIB13).
Introduktionsmöte: Måndagen den 31 augusti kl. 10.15 – 12.00 i LUX:A233
Lärare:
Olivia Cejvan,
Nina Jakku
- Schema
- Tentamensschema
- Canvas Examensarbete för kandidatexamen
- Canvas RHBC13 - Religionshistoria och religionsbeteendevetenskap: Metodkurs
- Canvas RHIC13 - Religionshistoria: Fördjupningskurs
- Bibliotekets ämnesguide Islamologi
- Bibliotekets ämnesguide Judaistik
- Bibliotekets ämnesguide Religionshistoria
Information om ingående delar
- Metodkurs , 7,5 hp
- Fördjupningskurs , 7,5 hp
- Examensarbete , 15 hp
Second Admission Round
Nationell ansökningsomgång
Höstterminen 2025
Sen anmälan
Öppnar 15 juli
MASTERPROGRAMMET RELIGIOUS ROOTS OF EUROPE 120 HP



Vill du fördjupa dig i hur judendom, kristendom och islam har bildats och påverkats av varandra?
Vill du studera på djupet hur dessa religioner har format europeisk kultur och samhällsliv?
Då kan masterprogrammet Religious Roots of Europe vara något för dig. Läs mer om programmet här!