”Förintelsen får aldrig glömmas”

– Ett av mina mål är att lämna världen lite bättre till nästa generation, säger Robert D. Resnick, en av Teologiska fakultetens två nya hedersdoktorer. Hans enastående arbete med att få in donationer har gjort det möjligt att översätta och digitalisera Ravensbrückarkivets 514 vittnesmål från förintelselägrens överlevare.

– Publicerad den 1 juni 2018

Ljuset sänks i lokalen ”Vittnesmål 113. Under den grymma selektionen slet en SS man ett barn ur en ung kvinnas armar, eftersom han ansåg henne vara arbetsför, när kvinnans man såg det rusade han fram till bödeln [SS-mannen], slog honom två gånger i ansiktet och skrek till honom: mitt slut är nu, men ditt kommer!
SS-män sprang dit, ställde hustrun, mannen och barnet mot en vägg, och sköt först barnet, därefter modern och sist den modige familjefadern.”

Vittnesmål på vittnesmål ur Ravensbrückarkivet läses upp av Robert D. Resnicks fru Wendi. Stämningen i salen under hans hedersdoktorsföreläsning förändras – berättelsernas outhärdliga och ofattbara grymhet söker sig in under skinnet på åhörarna.

 – Det här arbetet gör jag för att det är för viktigt att inte göra. Jag har ett livslångt engagemang för förintelsens överlevare, berättar Robert D. Resnick, som säger att han blev otroligt förvånad och smickrad över hedersdoktorstiteln.

Filantropen Robert D. Resnick har examina från University of California, Berkeley och Southwestern University School of Law och är sedan ung ålder en framgångsrik entreprenör, verksam i fastighetsbranschen och driver bland annat företaget RDR Properties.

Robert D. Resnick har arbetat länge med olika projekt inom ramen för Lunds University Foundation, senast som ordförande i Ravensbrückarkivets insamlingskommitté. Där var hans uppgift att uppmärksamma Ravensbrücksarkivet vid Universitetsbiblioteket i Lund för donatorer i USA. Och förklara varför 514 överlevares vittnesmål behövde tillgängliggöras för forskare och allmänhet.

– Digitaliseringen av Ravensbrückarkivet var det perfekta projektet under 350-årsjubiléet. Det kunde knyta an till universitetets mission att skapa en bättre värld genom att vara med och hela såret från andra världskrigets judeutrotning, säger han.

Under sin hedersdoktorsföreläsning berättar Robert D. Resnick också om sin egen familjs historia. Hans föräldrar kom från Europa till USA under 1920-talet på grund av de pogromer mot judar som pågick redan då. I den judiska gemenskap i Los Angeles där han växte upp hade han flera vänner vars föräldrar hade fångnummer intatuerade på insidan av handlederna. Det väckte hans intresse för historierna bakom.

– De berättade om familjemedlemmar som utsatts för fasansfulla medicinska experiment i förintelselägren, om ständig svält, om fångar som på grund av hög ålder eller svaghet blev skjutna inför ögonen på dem eller direkt skickades till gaskamrarna. Vissa överlevande jag mötte kunde inte prata om den ofattbara grymhet som de varit offer för. Alla dessa historier gjorde mig övertygad om att förintelsen aldrig får glömmas – för att det inte ska ske igen, berättar han.

Robert D. Resnicks relation till Lunds universitet går tillbaka till 1971 då han kom som utbytesstudent till Lund. Han var då 20 år, hade aldrig varit utanför Kalifornien och aldrig sett snö.

– Det var under Vietnamkriget. Jag var intresserad av Sveriges idealism och progressiva idéer vad gäller synen på familjen, familjevärderingar och samhället. Att få chansen att stiga ur sitt eget liv, som jag gjorde då, är en förmån som förändrade mitt sätt att se på världen. Och sedan den första dagen jag kom till Lund har jag älskat staden, avslutar han.

Text: Gisela Lindberg

Läs mer om Robert D. Resnick: http://lunduniversityfoundation.org/about/robert-d-resnick/

Till Ravensbrückarkivet:https://www.ub.lu.se/witnessing-genocide

Promotion 2018
I år promoverades totalt 233 doktorer på Lunds universitet.
På Humanistiska och teologiska promoveras 23 stycken doktorer, 11 stycken jubeldoktorer och 3 stycken hedersdoktorer.