CTR medverkar i Almedalen

Publicerad den 27 juni 2018

Under Almedalsveckan medverkar Alexander Maurits och Johanna Gustafsson Lundberg, båda från CTR, i ett seminarium som diskuterar religionens roll i samhället. Medverkar gör också Dan-Erik Andersson från Centrum för Mellanösternstudier (LU) och Åsa E. Hole från Myndigheten för stöd till trossamfund.

Många länder i världen upplever i dag en ökad sekularisering. Samtidigt pågår vad som bland forskare ibland betecknas som en återsakralisering, och det är inte heller ovanligt att det talas om det postsekulära Sverige.

Frågor som på ett eller annat sätt berör religion tycks således stå högt upp på dagordningen i samhällsdebatten. Vad är det som gör att religion förekommer mer än tidigare i det offentliga och politiska samtalet? Och stämmer det att vi får ett bättre samhälle om fler människor utövar och praktiserar religion, så som företrädare för religiösa samfund ibland påstår, eller är ett ökat religiöst inflytande tvärtom skadligt för samhället? För närvarande är betänkandet Statens stöd till trossamfund i ett mångreligiöst Sverige (SOU 2018:17) ute på remiss. Detta betänkande aktualiserar på ett intressant sätt frågor om religionens samhälleliga ställning. Seminariet äger rum den 5 juli kl 09:15 - 10:15. För plats och övrig information, klicka <link http: program.almedalsveckan.info event user-view external-link-new-window external link in new>här.